ponedjeljak, 14. ožujka 2016.

Како је 'Арканов тигар' Обилић постао првак државе - дио 1

Жељко Ражњатовић - Аркан је најприје био вођа навијача Црвене Звезде.Ево шта о томе каже бивши фудбалер тог клуба Драгиша Бинић:
'Док сам ја играо,био је вођа навијача и било је за примјер како су организовани навијачи. Значи,што на Маракани,што кад смо ишли по Европи,играли међународне утакмице. Људи нису могли да вјерују како је добро организована навијачка група,јер су имали о нама тотално искривљену слику.'

У то вријеме навијачи су били подјељени на оне који су за Милошевића,Шешеља и Драшковића,а Аркан их је успио ујединити.Под Аркановом командом навијачка мржња се брзо окренула прво ка Хрватима,а затим ка Муслиманима и Албанцима. 

Психолошке припреме широких народних маса за рат успјешно су обављене. Истовремено је растао и Арканов утицај у Црвеној Звезди,тако рецимо када је освојен Куп Шампиона 1991.године,директор Владимир Цветковић је у свлачионици рекао играчима:'Срећна је земља која има вас,која има једног Слободана Милошевића и једног Жељка Ражњатовића Аркана.

Према незваничним информацијама,Аркан је и своју паравојну формацију 'Тигрове' обучавао на Маракани.

Такође,ево и једног интересантног исјечка из интервјуа дугогодишњег спортског новинара,Младена Стојовића:
'Некако је синоним за оно што се данас назива фудбалска мафија - Жељко Ражњатовић Аркан.Он је преузео Обилић 96',за сезону довео у прву лигу и слиједеће сезоне освојио титулу.Они који су тада пратили фудбал знају на шта је он личио у то вријеме'.

Те сезоне Аркан је одржао историјско предавање на тему - како максимално искористити људски страх и дугогодишње катастрофално стање у фудбалу да би се освојила титула и зарадио новац.

Прво је завршио тренерску школу са чистом десетком,што му је дало право да утакмице проводи на клупи и самом својом појавом утјерује страх судијама и противничким играчима.Можда најупечатљивије свједочење о 'моћи' Обилића ван терена представља свједочење бившег предсједника ФС Војводина и међународног судије Зорана Арсића:
'Јесте,да је мене сада већ покојни Жељко Ражњатовић Аркан ошамарио у свлачионици,као што су и моје колеге имале проблеме.Упућиване су нам претње нпр да нећемо изаћи живи са стадиона...Прво,не чуди ме што сам ја тада тако прошао јер је он био много моћан човјек.Он је разгрнуо такав један кордон полиције да је то било страшно...Када је ушао био је јако бјесан и нервозан.Ту утакмицу је Обилић изгубио 2:0,а ја нисам хтио да одступим ни педаљ.Имали смо прилике да видимо и пиштољ на челу и шамар,свашта се дешавало...Замислите када ви то данас пред камерама причате спортској јавности,сви знају да је тога било а нико ништа није предузимао.'

 

'

Nema komentara:

Objavi komentar