nedjelja, 28. veljače 2016.

Домаћа фудбалска мафија - увод

Убиства и отмице у спорту посљедица су углавном великих финансијских интереса. Милијарде евра од трансфера,спонзора,реклама,продаје телевизијски права и осталих врста прихода у посљедње двије деценије прошло је кроз разне фудбалске клубове, а државе институције ни на један начин не контролишу гдје завршава тај новац,као ни то за који износ је оштећен државни будџет таквим неконтролисаним бизнисом.Нико не може ни приближно тачно да процјени колики је новац у обрту и колико појединци зарађују разним малверзацијама.

Сви већи фудбалски клубови,као по правилу,у својим управним одборима имају најмоћније људе из политике,полиције,бизниса,правосуђа,пореске полиције,па су због тога и заштићени од озбиљних истрага и контрола.Фудбалска мафија представља спрегу фудбала са криминалом и политиком.У том ланцу најважнији је новац који се добија од трансфера неког играча.Према 'правилима',од новца који се добије од продаје фудбалера,дио иде у клуб,а други дио држави плаћањем пореза. 

Међутим,у недостатку било какве контроле,али и прављењем двојних и тројних уговора,а уз све то и законским олакшицама,сав новац завршава искључиво у џеповима појединаца. У посљедње двије деценије,домаћи клубови продали су читаве фудбалске клубове (мјерећи у количини играча) без икакве контроле. 

УЕФА и ФИФА својим прописима дозвољавају клубовима да сами регулишу уговоре, па тако фудбалски савез или заједница прволигаша имају оправдање да једноставно немају право да контролишу уговре о трансферима.Такав начин омогућава да свако ради шта хоће и да због кршења закона или не плаћања пореза не сноси посљедице.

Цијена једног трансфера креће се од неколико стотина хиљада до неколико милиона евра.Да би се постигла боља цијена при продаји,важно је да играч постане за то вријеме репрезентативац.У том случају постоје разни притисци и свако покушава да убаци свог играча,тако да селектори углавном и не одлучују о томе који ће играчи бити у репрезентацији.Паралелно,све је више криминалаца који постају менаџери.

Профити клубова се крију.Велике зараде од продаје играча одлазе у џепове низа хијерарихе клупских функционера,у најмању руку сумњивих особа,који представиши се ко менаџери,кроз фудбал перу новац стекавши неким нелегалним послом. Утакмице се намјештају,а кроз контролу кладионица,новац се врти у кругу који су повлаштени.Спортска такмичења и савези организације су често параван,који служи да се новац из буџета прелије у џепове приватних лица.Фудбалска мафија је једна од ријетких чији послови до данас нису такнути.

Систем функционисања фудбалске мафије
 

Nema komentara:

Objavi komentar