srijeda, 5. kolovoza 2015.

Калћополи као трулеж Калћа - дио 1

Ако се вратимо ретроспективно у прошлост,тачније у 'фамозну' 2006ту видјећемо какву Италију,тј. какав фудбал у Италији ? Видјећемо нешто што се градило годинама.Видјећемо Италију на крову свијета,Канавара и дружину са златним глобусом,стабилни Јуве и Милан у Европи,дакле сав вишегодишњи рад је давао своје плодове.С можда генерацијом икад најбољом откако се игра фудбал на Апенинима,у којој су били асови попут : Тотија,Дел Пјера,Инзагија,Тонија,Пирла,Де Росија,Гатуза, Буфона.Те асове је Италија имала и прије,али је њих раздвајао генерацијски јаз.Италија у којој су били Ширеа и Бетега,је другачија од оне у којој су играли Роси и Барези или пак оно у којој су били заједно Шћилаћи и Малдини.Дел Пјеро и Вјери су почетак једне сјајне надолазеће генерације што ће кулиминирати у тим првака из Њемачке.

Након највеће радости за 'чизму',фудбалске радости,услиједиће и највећа фудбалска трагедија под именом 'Калћополи'.Прича у којој губитници нису могли наћи своје мјесто под Сунцем,односно за столом када се дјелио новчани 'колач'.И као епилог свега имамо шта ? Имамо никад слабију лигу,јако лоше резултате у Европи (без обзира на то што су италијански тимови играли чак 4 финала у задњих 10 година). Такође,и славни 'Азури' су далеко од бриљанте 'шквадре'. 

Послије 12 година,Италија је 2012те заиграла финале такмичења старог континента,у којем се неславно провела (0:4 пораз од Шпаније). Ипак сам пораз је занемарив у односу на чињеницу,да се свима барем чинило да је то почетак неке 'будуће' Италије.Међутим,најаве о помпозној генерацији су се угасиле двије године касније.Италијани поново нису успјели проћи групну фазу на највећој фудбалској смотри.

Као свјетла тачка у мрачном тунелу истакнута је управо завршена сезона,у којој је Јувентус играо финале Лиге Шампиона,а Фјорентина и Наполи су стигли скоро до финала УЕФА Лиге.Примјећује се да је клубовима пробудила УЕФА интересовање за 'другим' такмичењем пошто је уведено правило да побједник иде директно у Лигу Шампиона. Свакако да су резултати Наполија и Фјорентине,поред Јувентусовог за похвалу,јер је остварен значајан коефицјент у такмичењу с Енглезима за четвртог представника у Лиги Шампиона.

Управо у 'том грму лежи зец'.Како је Лига која је била 'најјача' у смислу компетиције и 'трке' за Скудетом,која је сваке године имала значајне резултате у Европи,сваки прелазни рок су је жељели најбољи играчи достигла ниво да страхује од успјеха Бенфике и Порта или пак Лиона и Марсеја,и о статусу три тима,а камоли четири.Како је могуће да је лига чији су представници имали најјаче спонзорске уговоре спадне на то да поједини 'великани' уопште немају представника или да државном прваку најјачи спонзорски уговор буде локална пекара (сјетите се Јувентусових Балоко дресова !) ? Сви одговори на ова питања леже у једној ријечи - 'Калћополи' !

А гдје је Интер ?Nema komentara:

Objavi komentar