subota, 4. srpnja 2015.

Калћополи - досије ''Антонио Ђираудо'' (кривица и наставак правних нерегуларности)

Антонио Ђираудо је велики финансијски стручњак који је именован на мјесто директора економског сектора у клубу 1994те године од стране Умберта Ањелија (оца садашњег предсједника).Све до 2006те године радио је као дио фамозне тријаде коју су поред њега чинили Мођи и Бетега.Након Калћополи скандала је напустио клуб,а добио је казну затвора у трајању од двије године (коју није издржавао) и прогон из фудбала на 5 година и 7 мјесеци.У ревизији спора је казна повећана на 7 година с тим што је у Калћополи 3 оптужба пала ради 'старости'.

Гуардиа ди Финанца (финансијска полиција) је оптужила Ђирауда да је на име користи свог послодавца Јувентус с.п.а кршио законе како би се смањио порез а створио 'вишак вриједности на црно' тј већи профит који државној каси не би био приказан.То је оно за шта је кажњен Ђираудо и што је доказано компарацијом стања прихода и расхода. Иако се може рећи да су овакви преступи дио фудбала данас,ово казнено дјело је учињено,за које је сам Ђираудо сносио одговорност.

У судској пресуди се спомиње свота новца од 120 милиона кроз 10 година,што се дође по сезони око 12 милиона.Правно гледано прекршај постоји за који је извршена санкција,али лично дјело треба одвојити од колектива,у овом случају је и ово приписано Јувентусу. Ово је као да се казни држава зато што је предсједник био криминалац и вршио малверзације.У правном систему по правилу би требало одвојити правни лични субјективитет од колективног,но Међутим ... ? То није учињено.


     Антонио Ђираудо се налази испред Лућиана Мођија на слици

Nema komentara:

Objavi komentar