utorak, 31. ožujka 2015.

Досије ''Марко Тронхети Провера''

Марко Тронхети Провера је некада веома успјешни бизнисмен и сада већ бивши власник ТЕЛЕКОМ с.п.а и Пирели компаније која је један од најзначајних произвођача гума у Италији. Такође,Пирели је и био и веома значајан спонзор Ферарија у годинама Калћополија. 
Новац од овог спонзорског уговора искориштен је касније као средство уцјене да се престане тражити правда на вишим судским инстанцама него ли што је суд у Италији. 

Мођијев адвокат је упорно изјављивао да му није јасно зашто је клуб у одлучујећем тренутку одустао од тужбе након коначне одлуке избацивања у Серију Б и минус девет бодова.Изгледа да је требало вријеме да неке ствари буду уклопљене.Насљедник династије Ањели Џон Елкан је одлучио да ћути како неби била прекинута жила куцавица која је одржавала финансије тих година. 

Дошло је и до сукоба и подјељених страна у Јувентусу када су Ђираудо и Мођи оптужили Елкана и Монтозомела да су дио завјере против клуба.Моратији су блиски са Тронхетијима и њиховим медијским царством.Из тога је произишла незаконита сурадња о прислушкивању фудбалских функционера од којих је значајан број са листе оних који су радили за Јувентус. Око 100.000 снимака је прикупљено и достављено судовима у Риму,Торину,Напуљу и Милану.   

Међутим преко медија који су били у рукама Моратија (новине) и Тронхетија (телевизијске куће) изазван је медијски хаос,те фудбалски савез Италије под притиском покреће истрагу.   ФИГЦ (фудбалски савез Италије) је суспендовао многе делегате и оставио само оне који нису били компромитовани снимцима.Овај потез је извукао из сјенке Ђуида Росија.

Управо је он постао главна фигура истраге коју је контролисао и бирао пороту.Иронично је како је он пресудио Јувентусу,он који је био бивши челник Интера и већински инвеститор.
Убразно уништавање Јувентуса и осталих непријатеља Интера је допринос дало у томе што је цијена дионица плаво-црног клуба убразно расла.

Марко Тронхети даје Росију мјесец дана након тога мјесто потрпредсједника ТЕЛЕКОМ-а (услуга за услугу,стари принцип). Роси се повлачи са функције из фудбалског савеза препознавајући сукоб интереса и медијску хајку која би могла бити на њега усмјерена.

Нажалост,све ово након Калћополија 3 остаје дио далеке прошлости.Одговорност постаје застарјелост и заборав,без обзира на штету.Ипак,нису се много окористили ни Морати (који је због лошег пословања и дугова изгубио,тачније продао САРАС С.п.а - једну од некада најјачих мултикомпанија) ни Провера (који је због лошег пословања изгубио ТЕЛЕКОМ С.п.а).
Марко Тронхети Провера - некадашњи власник ТЕЛЕКОМ с.п.а и Пирелија

Nema komentara:

Objavi komentar