ponedjeljak, 30. ožujka 2015.

Освета се сервира хладна,али шта ако није довољно расхлађена ?!

Ко не познаје Италију,не познаје ни фудбал. Много конаца је везано и налубљено један преко другог.Свака цигла у кући Калча има своју причу а Калћополи је узрок једне вјештачке компетиције произишле из природног неппријатељства у прошлости које ће трајати још ''дуго у ноћ''.Ово не важи само за фудбал,него за све сегменте живота народа с Апенина.

Просјечан лаик вјерује да је заиста Калћополи тјерање вампира на свијетло,како то наш народ сликовито каже,или освјетљивање неке истине о криминалним радњама крова  италијанског фудбала.Међутим покушај освете је само дјелимично успио,Јуве је ван Италије изгубио углед,који се ипак кроз вријеме враћа кући у подножје Алпа да краси оног коме је увијек припадао,бијело-црну даму.

Они који су жељели спровести своје науме,су мање више кроз године пропали у јаме ископане властитом руком за друге.Запитајмо се шта је узрок тог непријатељства које је у коначници кулиминирало у Калћополију осветом планираном четири  деценије. Ко су и зашто зараћене стране ? Конкуренти за моћ,они који имају много једни другима задају смртоносније угризе него ли они који се отимају за кору хљеба,колико год то чудно звучало.

Углавном интезизет борбе је исти,који налаже природан закон да најјачи опстаје. Под Алпама како се простиремо ка југу можемо видјети многе који стреме ка трону, али само је један побједник,само једна рука влада.Као породице од утицаја издавајају се Моратији и Ањелији,Ферере Дела Валеови као и многи други који имају примат.Неки ће рећи а гдје је ту Силвио Берлускони ? Они који су из блата дошли на валцер у скупом одјелу,брзо напуштају такве скупове. 

Осјећај да негдје не припадате се веома брзо јавља. Такав је случај и са Силвиом. Када је фудбал постао више од спорта,сукоб интереса моћника се преселио и на зелене подлоге. У Италији је то био случај прије половине прошлог вијека. Моћ је једна од оних неприродних људских потреба у којој нема засићења.Напротив све се учесталије јавља глад за њом.Када сте моћни у бизнису,богатите се желите политику,а онда прелазите на спорт. 

Ривалитет Ањелија и Моратија сеже у не тако далеку прошлост. Ако вратимо сат четири деценије уназад,ту смо на мјесту радње. Овај сукоб не личи на тексашки сукоб каубоја који изгарају за жељом да повуку обарач.Ово је више сукоб слона и миша гдје слон стоји на репу,и пакосно се смије,док миш покушава извући живу главу.Миш у нашој причи је Анђело Морати. 

Заиста је успио да се извуче. Ђани Ањели је узрозио економску стабилност и породичне послове свог назовимо донекле ''конкурента'',само ради забаве. Да се не лажемо има ту ривалитета,Јувентус и Интер у тако двије ријечи много контраста. Једни понос Италије а други свих осталих нација,једном приликом рече Ђампиеро Бониперти (алудирајући на то да је Интер раздвојен од Милана из жеље да у тиму посједује више страних фудбалера). 

Неподношливост креће од 60тих година и чувене побједе Јувентуса над Интером. Међутим вратимо се на економско рушење куће Моратија. Преко утицајних пријатеља ''средио'' је Ђани одбијеницу преко потребних кредита Анђелу Моратију, (овај је касније једва спасао породицу од банкрота),али то никад није заборавио.Сам Масимо се заклео оцу на самрти,да ће се осветити. 

Припрема је трајало скоро пола вијека. Требало је бити стрпљив и чекати. Јер,једноставно у то вријеме чамац црно-плаве породице је био неозбиљан конкурент бијело-црним Ањелијима на сваком пољу. Морати је имао стрпљења и чекао је. Кроз наредни период покушаји угрожавања Јувентуса су били чести.Деведесетих година су се покушаји манифестовали кроз аферу ''Допинг'',гдје су тужбе на рачун Дел Пјера,неколицине играча и клупских доктора,лако оборене.Политички пад и губитак утицаја породица Ањели доживљава смрћу Ђанија и Умберто,које се дешавају у свега годину и шест мјесеци. 

Прошлост се обновила,само овај пут џелат и жртва мјењају улоге.Као ни у прошлост ни сада није побједио џелат.Породични посао је спашен,а Јувентус је добио печат невиности ослобађањем својих тадашњих чиновника Ђирауда и Мођија,по тужбама да су радили у корист Јувентуса а против правила..

 Анђело Морати - предмет подсмијеха Ђанија Ањелија,непосредни узрок освете истима

Nema komentara:

Objavi komentar